sobota, 22 marca 2014

Grzanki z pastą z oliwek i bazylią

Witajcie kochani. Przyznaję, że strasznie długo nas nie było na blogu... Z pracą w restauraji niestety właśnie tak jest. Pochłania bez reszty. Szczęśliwie pojawiła mi się szansa na produkcję własnego programu kulinarnego. Będę więc teraz co tydzień na swoim blogu i w tv: tvr lub www.tvr24.pl
Premiera każdego odcinka będzie emitowana co sobotę w godzinach popołudniowych.

Dziś przepis na przystawkę i danie główne, które będzie prezentowane w pierwszym odcinku.
Jak zwykle będzie prosto i szybko.
Na szybką przekąskę polecam grzanki z pastą z oliwek tak zwaną tapenadą. Przepis dla 4 osób. Czas przygotowania około 10 minut. Do roboty :)
fot: B.Dubowski


2 garście czarnych oliwek bez pestek
1 obrany ząbek czosnku
Porządny chlust oliwy z oliwek
3 fileciki anchovies (małe słone sardele sprzedawane w słoiczkach)
Garść świeżej bazyli (jeśli nie macie może być mała łyżeczka suszonej)
do smaku czarny pieprz, soli nie dajemy bo sardele są słone
1 ciabatta lub kilka kromek dobrego chleba

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Wystarczy kilka sekund, tak aby nie zrobić z tego całkowitej papki, tylko tak aby drobne kawałki oliwek były wyczuwalne na języku.
Kromki ciabatty lub innego chleba wkładamy do piekarnika pod grill na kilka chwil.
Pastą smarujemy grubo gorące grzanki. Na koniec dodajemy porwane listki bazyli.
I gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz