Premiera każdego odcinka będzie emitowana co sobotę w godzinach popołudniowych.
Dziś przepis na przystawkę i danie główne, które będzie prezentowane w pierwszym odcinku.
Jak zwykle będzie prosto i szybko.
Na szybką przekąskę polecam grzanki z pastą z oliwek tak zwaną tapenadą. Przepis dla 4 osób. Czas przygotowania około 10 minut. Do roboty :)
fot: B.Dubowski |
2 garście czarnych oliwek bez pestek
1 obrany ząbek czosnku
Porządny chlust oliwy z oliwek
3 fileciki anchovies (małe słone sardele sprzedawane w słoiczkach)
Garść świeżej bazyli (jeśli nie macie może być mała łyżeczka suszonej)
do smaku czarny pieprz, soli nie dajemy bo sardele są słone
1 ciabatta lub kilka kromek dobrego chleba
Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Wystarczy kilka sekund, tak aby nie zrobić z tego całkowitej papki, tylko tak aby drobne kawałki oliwek były wyczuwalne na języku.
Kromki ciabatty lub innego chleba wkładamy do piekarnika pod grill na kilka chwil.
Pastą smarujemy grubo gorące grzanki. Na koniec dodajemy porwane listki bazyli.
I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz