środa, 3 października 2012

Tarta z kozim serem, gorgonzolą i gruszką

Jeśli macie ochotę na fajną mieszaninę smaków to to jest właśnie taki przepis. Połączenie koziego, specyficznego w smaku sera z ostrawą gorgonzolą i słodką gruszką jest super. Aromatyczna, chrupiąca tarta naprawdę wam się spodoba. Przepis na 2-3 osoby. Zrobicie ją w 15- 20 minut.

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 opakowanie sera koziego (twardy rulon) pokrojony na plastry
2 opakowania gorgonzoli (albo innego pleśniowego)
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 gruszki obrane i pokrojone w dużą kostkę
1 pokrojona drobno papryczka chilli
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oliwy z oliwek



Ciasto rozmrażamy, bierzemy formę do tart, smarujemy ją oliwą i układamy ciasto tak aby były brzeżki w miarę wysokie. Ciasto dziubiemy widelcem aby nie urosło.Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 220C na ok 10 minut.
Wyjmujemy lekko zarumienione ciasto z piekarnika i zaczynamy układać na nim nasze sery.
Plastry koziego sera mieszamy na przemian z gorgonzolą. Kawałki gruszki i czosnku wkładamy pomiędzy sery. Wierzch posypujemy chilli i tymiankiem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 200C

Pyszna, bardzo ,,zimowa,, tarta. Nie bać się używać koziego sera! On naprawdę jest znakomity. Winko białe polecam. Pół wytrawne będzie super. A myślę (tylko myślę bo nie próbowałem) że gewursttraminner był by genialny do tej tarty.
B




2 komentarze: