czwartek, 18 października 2012

Mega czadowe kluseczki razowe z boczniakami

To przepis na 10 minut, mega szybki, prosty i pyszny. Zrobicie nim wrażenie na każdym stołowniku ! Boczniaki są wspaniałe i w smaku i w zapachu i w obróbce :) Można też zrobić ze zwykłym spagetti czy innymi rurkami. przepis na 4 głodne osoby.


















1 opakowanie makaronu razowego (6 garści rurek)
8 sporych boczniaków (obcinamy nóżki bo są twarde) i kroimy w paski 2 centymetrowe
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
kilka gałązek natki pietruszki pokrojonych drobno
1 papryczka chilli drobno posiekana
2 łyżeczki tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól (sporo) i czarny pieprz do smaku
1/2 szklanki śmietanki 30%
kilka gałązek świeżego tymianku

Wstawiamy osoloną wodę na gaz. Niech sobie spokojnie bulka. Na patelnię dajemy masło, czosnek, chilli,cebulkę, pietruszkę i tymianek. Kiedy czosnek się przyrumieni dodajemy boczniaki. Makaron chlup do wody. Będzie sie gotował około 7 minut. Grzyby też mniej więcej będą się tyle rumienić. Kiedy będą już lekko złotawe dodajemy kilka chlustów śmietanki. Przemieszajmy wszystko delikatnie i niech ze 3 minuty się to bulka spokojnie. Kiedy makaron jest aldente, odlewamy go i dodajemy na patelnię. Mieszamy, posypujemy tymiankiem i pieprzem. Jemy !

Bardzo smaczna kompozycja smakowa. Grzyby są o super konsystencji i zapachu. Chili, czosnek, śmietanka.... nie ma lepszych połączeń. Czerwone winko do popicia wskazane.
B



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz