czwartek, 1 sierpnia 2013

Carpacio z cukinii z karmelizowanymi pomidorami

Zainspirowani karmelizowanymi pomidorami z przepisu z ostatniej sierpniowej Kuchni - wracamy do opisania naszego codziennego gotowania:)
Karmlizowane pomidory to po prostu upieczone pomidory w piekarniku. Podczas długiego pieczenia (1 godzina) nabierają cudownej słodyczy.  Stają się fantastycznym dodatkiem do sałatek czy gorących dań. My, tym razem dodaliśmy do carpacio z cukinii. No to wio:



Składniki na 2 osoby:
1 cukinia
2 duże pomidory (słodkie, ale my mamy swoje w donicy z tarasu)
opakowanie mozzarelli (użylimy małych kulek, ale dużą można podrzeć)
łyżka kaparów
sól i pieprz
1 papryczka chilli
2 kromki białego chleba
2 ząbki czosnku
garść porwanej bazylii
pół cytryny
płatki parmezanu
oliwa z oliwek

Zacznijmy od pomidorów - kroimy na 2 cm plastry i wkładamy do piekarnika na blachę posmarowaną oliwą z oliwek (aby nie przykleiły się podczas pieczenia) na 150 stopni na 1 godzinę.
W tym czasie obieraczką do ziemniaków ścinamy cukinię w długie paski. Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i solimy oraz pieprzymy (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem!)
Przygotowujemy grzanki na patelni czyli kromki chleba pokrojonego w kostkę smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanego chili i odrobiną soli. Smażymy na złoty kolor.
Na cukinii układamy pomidory, na nich mozzarellę i posypujemy ziołami oraz drobno posiekanym czosnkiem i kaparami. Na wierzch kładziemy plasterki parmezanu oraz grzanki i bazylię. Troszkę dla smaku solimy i pieprzymy świeżym pieprzem.

I to wszystko. Proste, smaczne, lekkie, idealne na kolację podczas upalnych wieczorów z butelką lub dwiema białego, schłodzonego wina. Prosecco może być - w czasie przygotowywania, jedzenia i po:)

Jak mawiała Julia Child: Bon appetit!
A za obrus dziękujemy www.coqlila.pl

Kasia i Bolek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz